Wa's Kracht, theaterstuk over eigen kracht van kwetsbare mensen

De deur van het theater zwaaide open. “Taxi”, riep een als taxichauffeur uitziende man met blonde haren. Hij schrok van zijn eigen woorden toen hij een zaal vol mensen zag. “Ik kom voor…”, en toen riep hij vier namen van mensen met een verstandelijke beperking die in de theaterzaal zaten te genieten en nog mee wilde praten over het theaterstuk Wa’s Kracht. Ze moesten naar huis. Niet dat ze dat wilden…

Het bovenstaande gebeurde echt tijdens de première van Wa’s Kracht, een indringend theaterstuk over de eigen kracht van kwetsbare mensen, over loslaten en zelf willen doen. Over risico’s nemen en grenzen verkennen. Over hulp vragen en ongevraagd hulp krijgen.

Dat die taxichauffeur daar zo binnen viel, gaf onbedoeld een extra dimensie aan de opvoering. In het theaterstuk speelde de taxi ook een belangrijke rol. “Opschieten”, riep de begeleidster. “Doe je jas dicht, de taxi staat er al, je komt te laat. Zal ik je jas even dicht doen? Je brood smeren?

De voorstelling begint met een indringende scène waar een moeder letterlijk de last van een gehandicapt kind met zich mee trekt. Totdat het kind zelf op staat en zegt: “Zelf doen”. Moeder schrikt. “Echt?” “Ja”, zegt het kind en ze maakt zich los van moeder. “Zul je wel voorzichtig doen?” vraagt moeder. “Je kunt me bellen. Heb je mijn nummer? Of sms’en!”. Vanuit de coulissen komen nog meer mensen aangelopen die het kind met goed bedoelde waarschuwingen omringen. Zo begint Wa’s Kracht.

Er hangen telefoons die de verbinding met thuis symboliseren. Da’s handig voor als je niet goed weet hoe je de was moet doen. Maar met de protocollen over baden en douchen, kom je er wel…. of niet…

Wa’s Kracht grijpt mensen aan die zorgen voor anderen en mensen die zorg ontvangen van anderen. Het houdt ons een spiegel voor. De scènes uit de voorstelling bieden een keur aan onderwerpen waar mensen met een verstandelijke beperking, hulpverleners en familieleden over kunnen praten.

De acteurs die Wa’s Kracht uitvoeren, zijn allen werkzaam bij Theater Kleinkunst. In de voorstelling komen taferelen voor uit het dagelijkse leven. Scènes die een worsteling tonen tussen goede wil en het harnas van regels vanuit de omgeving.

Hoe kom jij in je kracht? Wat ga jij doen om kwetsbare mensen mee te laten doen in hun buurt, om hen te laten groeien en te leren? Wat ga jij als kwetsbare burger doen om je gezien te weten? Om het zelf te doen?

Dat kun je zien in een prachtig theaterstuk, met mooie beelden en muziek. Soms swingend, soms met tranen.

Harm Wijgergangs

klik hier voor kaarten

20121031-064342.jpg